Søk dekkstørrelse

/
R

 

Til deg som ikke tar sjanser!

Hos Super Dekk er vi opptatt av at våre kunder kjører trygt på veiene. En viktig faktor for trafikksikkerhet er dekkene på bilen din. I denne artikkelen skal vi forklare hvorfor mønsterdybde og alder på dekk er essensielle for din sikkerhet og hvorfor du bør sjekke disse regelmessig.

Mønsterdybde

Mønsterdybden på dekkene dine er viktig fordi den gir veigrep og reduserer risikoen for vannplaning. Mønsteret i dekkene fungerer som kanaler som leder vannet vekk fra kontaktflaten mellom dekk og vei, som øker veigrepet og reduserer risikoen for at bilen mister kontrollen. 
I Norge er minimumskravet for mønsterdybde på sommerdekk 1,6mm og 3mm på vinterdekk. Men det anbefales å bytte dekk når mønsterdybden er redusert til 3mm på sommerdekk og 4mm på vinterdekk. Dette vil sikre optimalt veigrep og redusere risikoen for ulykker. 
 
I en artikkel fra motor.no, har de hentet statistikk fra en tysk bremsetest. I testen vises det at på vått føre i en hastighet på 80km/t var stopplengden på et slitt sommerdekk nærmere 10 meter lenger enn det nye sommerdekket. Det er ingen tvil om at denne distansen kan være avgjørende for liv og helse. Det anbefales derfor på det sterkeste å bytte slitte dekk, selv hvis mønsterdybden er innenfor lovens 1,6mm krav. 
 
Er du usikker på slitasjen eller mønsterdybden på dekkene kan du komme innom en Super Dekk Servive forhandler, så hjelper vi deg. 
 

Dekkets ytelsesevne endres

Etter at dekkene tas i bruk vil vær, vind og underlag påvirke dekkests konsistens. Derfor vil dekkets egenskaper og ytelse bli påvirket av hvor lenge det har vært i bruk. Selv om mønsterdybden er innenfor lovens krav, vil gummiblandingen i dekkene blir stivere og hardere over tid, noe som reduserer veigrep og bremseevne. 
Selv om det ikke finnes en bestemt grense for hvor gamle dekk kan være, anbefaler vi at dekk som er eldre enn 6 år, bør sjekkes nøye av en fagperson. Hvis du er usikker på dekkets alder, kan du finne produksjonsdatoen på dekksiden. Det er angitt som en firesifret kode, hvor de to første tallene representerer uken og de to siste representerer året dekket ble produsert. 
 

Sjekk dekkene regelmessig

For å sikre at du kjører trygt, bør du sjekke mønsterdybde og alder på dekkene dine regelmessig. Her er noen tips for hvordan du kan gjøre dette:

  1. Bruk en mønsterdybdemåler for å måle mønsterdybden. Disse kjøpes hos de fleste biltilbehørbutikker eller hos en SuperDekk Service forhandler. 

  2. Se etter tegn på slitasje, som sprekker og deformering, som kan indikere at dekket har nådd sin levetid. 

  3. Husk å sjekke alle dekkene på bilen, da de kan ha ulik slitasje avhengig av plassering og kjøremønster. 

  4. Kom innom en SuperDekk Service forhandler dersom du trenger hjelp med å vurdere dekkets tilstand eller ønsker råd om når det er på tide å skifte dekk. 

 
Husk at det er bedre å bytte dekk for tidlig enn for sent. En liten tommelfingerregel kan være; er du i tvil, så er du ikke i tvil. 

Vi er her for å hjelpe deg med å holde veiene trygge og sørge for at du har best mulig veigrep under alle forhold. 

Finn din nærmeste forhandler her