Søk dekkstørrelse

/
R

 

Nye felger? Slik velger du riktig felg til din bil!

Det er ikke bare bildekkene som bør velges ut med omhu etter kjørestil, bruk og sikkerhet. Også felgene er en viktig faktor når det kommer til bilens kjøreegenskaper. Derfor er det viktig å ha tunga rett i munn når riktig felg skal velges.
Med lekre felger gir du bilen din et estetisk løft. Velger du en kvalitetsmodell sørger de samtidig for mindre slitasje og varmeutvikling i dekket.

Flere valgmuligheter til sommerdekkene

Når man skal velge felg til sommerdekkene har du mulighet til å tenke på det estetiske i større grad enn til vinterdekkene. På vinterføre kommer det praktiske først, men med felger til sommerdekk kan du leke deg litt.
Der du på vinteren bør velge en felg som er åpen og lett å rengjøre, har du på sommeren flere valgmuligheter når det gjelder design. Sommerfelgene kan for eksempel ha polert kant eller være kromlakkerte – på vinteren vil veisaltet ødelegge overflaten til slike felger.
 
Les også: 5 ting du må huske på når du skifter fra vinterdekk til sommerdekk

Mange fordeler med aluminiumsfelger

Før ble felger produsert i stål, men stålet har sakte, men sikkert måtte vike for lettmetallet aluminium. Lettmetallfelger er mer holdbare enn stålfelger fordi de er overflatebehandlet. Det gjør at aluminiumsfelger står sterkere i kampen mot rust enn stålfelger.
I tillegg er aluminiumsfelger utformet for å gi bedre ventilasjon av bremsene. Det betyr mindre varmeutvikling i dekket og dermed mindre dekkslitasje.

Felgen påvirker kjøreegenskapene

At lettmetallfelger og brede lavprofildekk gir bilens helhetlige utseende et løft, er ikke til å se bort ifra. Dessverre er det ofte slik at noe av kvaliteten må vike om det estetiske er hovedfokuset. Ekstremt fete dekk og ekstremt kule felger stiller nemlig også ekstreme krav til bilens fjæring og demping.
Dette er et godt eksempel på ordtaket «å lide for skjønnheten». Lavprofildekk kan nemlig oppleves som både ukomfortable og bråkete. Jo hardere hjulet er, dess hardere spretter det mot underlaget. Det gjør at støtdemperen får en tøffere jobb enn den er dimensjonert for med bilens standard hjulutrustning.

- I mange tilfeller vil bilens standard støtdempere ikke være gode nok til å håndtere denne ekstra utfordringen, og da er man fort på meget farlige veier – bokstavelig talt, understreker ekspertene hos Super Dekk Service.
Ved valg av dekk og felg med estetikk som hovedfokus, vil det ofte kreve en tilpasning av opphengene med strammere støtdempere tilpasset mer ekstreme hjul. Tenk deg godt om før du velger å gjøre disse forandringene. Bilprodusenten har fokus på komfort og trafikksikkerhet når de konstruerer bilene, og dimensjonene på dekk og felg er derfor nøye beregnet.

- Når du skal velge riktig aluminiumsfelg til din bil, er det å slå opp i hva instruksjonsboken sier om tillatte dekk- og felgdimensjoner, et godt sted å starte. Første bud er å påse at felgen kan tåle den vekten bilen er tillatt for, at det er riktig boltdiameter og at det ferdige nye hjulet går klar av skjerm, støtdemper, bremsecaliper og lignende, forklarer Super Dekk Service.

Husk å prøvemontere medsendte bolter og muttere for hånd. Disse skal alltid brukes ved montering av alufelger, i tillegg til eventuelle sentreringsringer. Ikke bruk muttertrekker ved montering. Pass også på at anleggsflaten er rengjort og styrepinner og lignende fjernet. Mutterne og boltene ettertrekkes etter 3-5 mil.
 
Les også: Hvilke dekkegenskaper er viktig for mitt bruk?


 

Slik vedlikeholder du aluminiumsfelgene

Aluminiumsfelger bør rengjøres regelmessig for å opprettholde kvaliteten. Spesielt bremsestøv kan brenne seg fast og gi misfarging hvis det sitter på for lenge. Fagfolkene i Super Dekk Service har gode råd for riktig vedlikehold av alufelger.

-Felgene kan rengjøres med såpevann eller felgrens. Vær oppmerksom på at bilvaskeanlegg i noen tilfeller kan forårsake riper i felgene. Felger med polert kant eller chromelook er mer ømfintlige for sterke rengjøringsmidler, og felgrens må derfor ikke benyttes på våre chromelook-produkter, understreker de.

Super Dekk Service fører et bredt utvalg felgdesign i mange forskjellige boringer og innpress som passer de fleste bilmodeller.