Søk dekkstørrelse

/
R

 

Hvilke dekkegenskaper er viktig for mitt bruk?

Dekkegenskapene påvirker hvordan bilen kjennes ut på veien. Egenskapene bør velges med omhu, da noen valg utelukker andre valg. Men, hva bør du velge?
Sportsdekk er ikke det samme som komfortdekk. Det er en haug av dekkegenskaper å velge blant, og mange av disse egenskapene er kryssende. Det vil si at dersom du skal ha et dekk som har visse egenskaper, må du i mange tilfeller velge bort andre egenskaper.
 
Dekkene er den avgjørende faktoren for kjøreegenskaper, komfort, bremselengde og drivstofføkonomi.

EU-merkingen hjelper deg godt på vei

Fra og med 2012 er alle dekk merket med såkalt EU-merking. Dette kan langt på vei hjelpe deg å finne det dekket som passer dine preferanser best. Merkingen byr på informasjon om dekkets veigrep på vått føre, hvor mye dekkstøy dekket har og drivstoffeffektiviteten.
Rullemotstand og våtgrep angis på en skala fra A til G, hvor A er best på begge. Støynivået er angitt i desibel (dB) hvor da selvfølgelig lavere dB gir mindre støy.

Les også: Spar penger - slik får du dekkene til å vare lenger

Tilpasset bruksforholdene

Alle bilister har egne preferanser, men til syvende og sist er det hvordan bilen og dermed dekkene skal brukes som avgjør hvilke egenskaper dekkene bør ha. Bykjøring, landeveiskjøring og sportskjøring stiller ulike krav til både bil og bilist, og kan være det som skiller mellom liv og død som ytterste konsekvens.
 
Er det bykjøring du gjør mest av bør bremselengde være en prioritet. I byen er det mye å holde styr på, og du må være meget årvåken. Bremselengden bør være så kort som mulig. For lang levetid og lav rullemotstand er dette også noe du kan se på dersom nettopp bykjøring dominerer bilbruken din.
 
For bilister som tilbringer mest til på den åpne landevei eller motorvei, er det den høye hastigheten som i første rekke bør vektlegges. Dekkene bør gi maksimalt veigrep for å holde bilen stabilt på veien. Støynivå vil spille inn når du skal kjøre lange turer eller i høy hastighet, så sjekk dB-nivået når du handler. Bremselengden skal heller ikke kimses av på motor- eller landevei. Bremselengden bør være kortest mulig, både på våt og tørr veibane.
 
For den med kjørestil og bil tilpasset bilsport er hvordan bilen ligger på veien som er det viktigste. Veigrepet skal holde bilen på veien også ved høye hastigheter og i svinger. Vær på jakt etter et dekk som presterer bra på både våt og tørr vei. Det finnes dekk spesielt tilpasset slike forhold. Super Dekk Service har et stort utvalg kvalitetsdekk med svært gode sportslige egenskaper.

Hvilken dekkbredde og profil bør jeg ha?

Kontaktflate mot veien er avgjørende for grep, spesielt på svingete veier. Et bredt dekk vil gi det beste grepet. Et bredt dekk gir noe mer støy og økt risiko for vannplaning når det regner mye.
 
Så hva med profilen? Det betyr enkelt forklart høyden fra asfalten til felgen, altså hvor mye gummi det er mellom. Dette har også stor innvirkning på kjøreegenskapene. Et lavprofildekk gir god kontakt med veien, men kan i noen tilfeller gir mindre komfort. Dette var det mye større forskjell på tidligere, nå har dekk- og bilprodusentene kommet langt med å utvikle dekk med lavere profil som også har god komfort.

Hva med felgvalg?

Store felger er noe mange velger når de skal pimpe opp bilen. Det er selvfølgelig stilig, men du må også ta i betraktning kjøreegenskapene når du velger felg, innenfor det som er mulig til bilen. En stor felg vil si lavere profil, så da vil samme regler som i avsnittet over gjelde. Du kan muligens få en mindre behagelig reise på dårlige veier, men sannsynligvis ikke så alt for mye.
 
Les også: Nye felger? Slik velger du riktig felg til din bil!


 

Billig- eller premiumdekk?

Også når det kommer til pris vil kjøreegenskapene påvirkes. Her må du selv vurdere hvilken prisklasse som best samsvarer med ens behov, men det anbefales absolutt ikke å velge de billigste alternativene. Det beste du kan gjøre er å se på årets dekktester og studere disse nøye.
 
Komfort, hvordan bilen oppfører seg i svinger og bremselengde er avgjørende faktorer, og når det kommer til sikkerhet bør du ikke nedprioritere. Det beste er kanskje å legge seg et sted på den gylne middelvei dersom du i utgangspunktet ikke ønsker å legge de største summene inn i dekk-kjøpet. Et slikt dekk kan for eksempel være Ventus Prime³ fra Hankook. Dette er et dekk som gir god ytelse og sikkerhet, lav rullemotstand og som sparer penger på drivstoff.
 
Dersom du fortsatt er i villrede bør du spørre en dekkspesialist hos din nærmeste Super Dekk Service. De har garantert noen gode råd.