Søk dekkstørrelse

/
R

 

Spar penger på å velge riktig dekk

Hvem vil vel ikke spare penger der det lar seg gjøre? Følelsen av å ha gjort et godt kjøp uten å blakke seg helt er noe man kan leve på lenge. Samtidig vil ikke alltid definisjonen av en god deal være ensbetydende med laveste pris.
Når det kommer til dekk vil en modell med lang levetid være det som til syvende og sist gir deg mest for pengene, fordi kostnadene tilknyttet bruk blir betydelig redusert.

Kostnad minsker i takt med lang levetid

Om ønsket er å spare mest mulig på dekk, er det helt klart kvaliteten på dekkene som vil ha størst innvirkning på økonomien. Kostnader forbundet til dekk minker nemlig i takt med holdbarheten – altså hvor lang levetid dekkene har.
Det er ikke lett å vite hvilke dekk man bør velge i havet av valgmuligheter, men å velge den billigste dekktypen fordi man sparer noen tusenlapper er ikke et sjakktrekk, ifølge fagfolkene i Super Dekk Service.

- Vi anbefaler sterkt at man ikke lar seg friste av de billigste pristilbudene, som ofte har en tendens til å bli dyrest i det lange løp, forklarer de.

Sommerdekk av høy kvalitet har en mer slitesterk konstruksjon og råvarene som brukes under produksjon er av svært høy kvalitet. Det gjør at kvalitetsdekkene varer flere sesonger lenger enn en billig dekkmodell.  

Les også: Slik kan fremtidens dekk se ut

Hva skiller billige dekk fra kvalitetsdekk?

Man blir faktisk ikke lurt av dekkprodusenten når noen dekkmodeller er dyrene enn andre. Med høyere pris følger også kvaliteter som bidrar både til økt trygghet og kjøreglede. Billige dekk har nemlig ikke like gode egenskaper som de dyrere kvalitetsdekkene, og det merker man når man tar dem med ut på en kjøretur. Lavere terskel for vannplaning, lengre bremsestrekning og dårligere kjøreegenskaper er noen av egenskapene du får med på kjøpet om dekkene er av det billigste slaget.

- Å velge dårlige dekk til den gode bilen sin er å gi slipp på både kjøreglede og trygghet. Vi klarer aldri å forstå hvorfor noen i det ene øyeblikket bruker mange hundre tusen kroner på ny bil, og i det neste skal spare noen få tusenlapper på de billigste sommerdekkene, påpeker fagfolkene i Super Dekk Service.

De billigere dekkmodellene er i tillegg både økonomisk og miljømessig dårligere. På grunn av større rullemotstand vil både drivstofforbruk og CO2-utslipp øke deretter.

- Det er med dekk som med så mye annet – man får det man betaler for. I stedet for å se seg blind på pris, bør man velge kvalitetsdekk som gir gode og sikre kjøreegenskaper, og som er miljøvennlige i tillegg, legger de til.

Kort forklart vil billige dekk koste deg mindre i det de kjøpes, men kreve et større forbruk av drivstoff som over tid vil overstige kostnadene til et kvalitetsdekk.

Les også: Hvilke dekkegenskaper er viktig for mitt bruk?

Husk å velge sommerdekk for norske forhold

Det er ikke bare vinterdekkene som må passe til værforholdene Norge har å by på. Også sommerdekk må passe til det norske klimaet. De raske temperaturskiftningene fra kaldt til varm og kaldt igjen gjennom sommerhalvåret, krever dekk med en gummiblanding som gir stabile og sikre kjøreegenskaper på både vått og tørt underlag.
Dekkene du velger må derfor mestre varierende underlag. Når snøen smelter eller sommeren byr på en skikkelig regnskur må dekkene ha god beskyttelse mot vannplaning og godt våtgrep. Selv på tørre og varme sommerdager må dekkene være tilpasset de norske veiene – asfalten vi benytter oss av er grovere enn andre steder i Europa og krever dekk med god slitestyrke som gir lite dekkstøy.

Les også: Vinterdekk på sommerføre på både dyrt og farlig


 

Hvordan vet man hvilke dekk man bør velge?

Å vite hvordan man skal komme frem til det riktige dekkvalget i det enorme tilbudet av dekk på markedet i dag, er ikke bare bare. Heldigvis er det fult mulig å få hjelp. Både bilbladenes dekktester og dekkverksteder er gode steder å starte for tips og råd. Bilbladenes dekktester gir god informasjon om hvilke dekk som er bra, og dekkverkstedet hjelper deg med å finne modellen som dekker dine behov.

- Testene viser entydig hvor mye bedre litt dyrere kvalitetsdekk er på våtegenskaper og kjøreegenskaper generelt. Dette er viktig informasjon for din kjøresikkerhet. Dekkverkstedet kan gi god hjelp til å velge riktige dekk som er tilpasset din bil og kjørestil, understreker fagfolk i Super Dekk Service.

Husk at også kvalitetsdekk noen ganger selges med rabatt. Følg med på kampanjer, og ikke glem at eldre dekkmodeller fortsatt er sikre og har høy kvalitet selv om det har kommet nyere dekk på markedet.