Søk dekkstørrelse

/
R

 

Pigger eller piggfritt i vinter? Hva bør du velge?

Det er ikke alltid like lett å velge rett dekk. Friksjonsdekk, også kjent som piggfrie dekk, har sine fordeler, mens piggdekk har sine. Her er det du bør tenke på dersom er usikker på valget mellom de to.


Dersom vinteren blir slik den pleier i store deler av landet, lønner det seg for de fleste å bytte fra sommerdekk til vinterdekk. Vinterdekk er nemlig utviklet for is og snø, samt lave temperaturer. De leder vekk vann, graver seg bedre fast i snøen og holder seg fleksible uansett underlag og lave temperaturer. Enkelt og greit gir vinterdekk bedre veigrep enn sommerdekk, samt kortere bremselengde.
 
Det er ikke vanskelig å skjønne at vinterdekk kan være en svært god idé, men det kan være mer komplisert å velge hvilken type vinterdekk du bør gå for. Diskusjoner har pågått i årevis om hvorvidt piggfrie vinterdekk, eller piggfrie dekk som de gjerne kalles, er bedre enn piggdekk. Det er flere avgjørende faktorer som kan være med på å bestemme hvilken type nettopp du burde velge.

Løs snø eller hard is?

Selv om det er vanskelig å fastslå hva som er best av piggdekk eller piggfrie dekk, finnes det retningslinjer en kan se til. Underlaget er et eksempel på vurderingsgrunnlag for hvilke dekk du ender opp med. Skal du begi deg ut på veier med is eller hardpakket snø, kan piggdekk gi bedre veigrep. Nyere piggdekk har også kortere bremselengde på slikt underlag.
 
Noen påstår også at piggdekk skraper opp is og hardpakket snø, som fører til at veien blir sikrere for andre bilister, og enklere å kjøre på. Piggfrie dekk blir beskyldt for det motsatte, nemlig å polere veien, som gjør den glattere for andre.
 
Likevel er det verdt å merke seg at dersom det er slaps og løs snø som dominerer føret, vil piggfrie dekk være bedre egnet. Prestasjonen mellom de to på dette føret er minimal, men piggfrie dekk støyer mindre, og har mindre rullemotstand enn piggdekk. Dette gjør dem ofte mer behagelige å kjøre.      

Skader på asfalt og svevestøv

Selv om piggdekk fungerer godt på is og hardpakket snø ved at den river opp underlaget, gjør dekkene uheldigvis også det samme med asfalt. Skal du kjøre mye i byer på asfalt vil en bil med piggdekk skape mer svevestøv enn det en bil med piggfrie dekk vil. Svevestøv er knyttet til økt risiko for astma-anfall, bronkitt og hjerte- og karsykdommer.  
 
I større byer og kommuner er det innført piggdekkgebyr grunnet svevestøvet som oppstår. Ferdes du mye her kan det derfor raskt bli dyrt for deg med piggdekk.

Pass på kvaliteten på piggdekkene

Nye og gode piggdekk fungerer svært godt på isføre. Likevel har NAF funnet at dersom dekkene er slitt bremser de dårligere, eller ganske likt som piggfrie vinterdekk, selv på snø og is.
 
Dette kommer av at gripeevnen til piggene reduseres betydelig med mye slitasje. Med andre ord er det piggene som gir de gode is-egenskapene som piggdekk er kjent for, men dette holder ikke i evig tid. Gummien til piggdekk er også hardere enn gummien til piggfrie dekk. Hardere gummi griper også dårligere på isen, så når piggene blir slitt ned vil det derfor påvirke hjulene mer enn slitasje på piggfrie dekk.

Hva er du mest komfortabel med?

Det finnes ingen fasit på hvorvidt du skal velge piggdekk eller piggfrie vinterdekk.
Til syvende og sist er det viktig at du vurderer egne egenskaper som sjåfør, og finner ut hva du er mest komfortabel med. Det sikreste på veien, både for deg selv og andre bilister, er en trygg sjåfør bak rattet. Trenger du hjelp til å velge riktig dekk? Ta kontakt med din lokale Super Dekk Service forhandler, så sikrer vi vinterens kjøreturer sammen.