Søk dekkstørrelse

/
R

 

Når må jeg bytte til sommerdekk?

I utgangspunktet sier loven at piggdekkene må av senest første mandag etter 2. påskedag. Fristen for å bytte fra piggdekk til sommerdekk kan likevel variere.
Regelverket kommer med et knippe unntak. For bilister i Nordland, Troms og Finnmark, fylker med kaldere klima, er fristen satt til 1. mai. Uavhengig av hvilken landsdel du befinner deg i, skal du kjøre med vinterdekk dersom været og føret tilsier det.

Hvorfor varierer datoen fra år til år?

Felles for de fleste nordmenn er at vi liker å tilbringe påsken på fjellet – steder der snøføret gjerne varer lengre enn i lavlandet. Derfor er fristen for å bytte fra piggdekk til sommerdekk satt til rett over påske. På den måten får du tid til å hente seg inn igjen på jobben noen dager og bytte dekk den påfølgende helgen, før fristen mandag.
 
Les også: Dekkmerking - hva betyr tallene og bokstavene på dekksiden?

Hva om påsken faller tidlig, eller vinteren varer lenge?

DM Noen år er vinteren sen med å takke for seg, kombinert med at påsken faller tidlig. I slike tilfeller må man vite at det er påbudt å kjøre med dekk som passer til forholdene. Hvis ikke, blir man nødt til å la bilen stå.
 
Kjørende på piggdekk etter satt frist ved en eventuell trafikkontroll, er det i utgangspunktet ingen som kan si noe på. Det er bilførerens vurdering, men merk at man plikter å ha en fornuftig grunn. Føreren av bilen er selv ansvarlig for denne vurderingen og kravet om tilstrekkelig veigrep vil alltid veie tyngre enn fristen for når piggdekk må byttes.
 
Det er likevel verdt å nevne at dersom det har vært strålende sol i ukesvis og gradestokken viser 18 plussgrader kan det være vanskelig å være overbevisende om at du virkelig trenger å kjøre på piggdekk.
 

Må jeg skifte dekk?

Dersom du har piggfrie vinterdekk må du ikke skifte til sommerdekk, men du bør for din egen og andres sikkerhet gjøre det likevel. Det er piggdekk som må skiftes første mandag etter 2. påskedag. Bremselengden på våt asfalt er mye lengre på vinterdekk enn på sommerdekk. Som en følge av at vinterdekk er konstruert for kalde temperaturer, øker risikoen for vannplaning hvis du kjører på vinterdekk. Selv slitte sommerdekk stiller med bedre veigrep enn helt nye vinterdekk!
 
Les også: Vinterdekk på sommerføre på både dyrt og farlig


 

Husk at det kan bli lange køer for dekkskift

Hvert eneste år kan man lese nyhetssaker om kaos på bil- og dekkverksteder fordi alle skal bytte dekk samtidig. Planlegg i god tid og hold et halvt øye med værmeldingene. Er det meldt godt vær på riktig dato er det tid å spare på å stille seg i kø. Dersom du har dekkene på dekkhotell, kan du i mange tilfeller snike i køen – så det er å anbefale, både for riktig lagring av dekk, samt rask og profesjonell hjelp når det er tid for å bytte dekkene.