Søk dekkstørrelse

/
R

 

Når må jeg bytte til vinterdekk?

Temperaturen synker raskere enn man tror, og plutselig jobber sommerdekkene på overtid. Pass på at dekkene blir byttet i tide.


Hverdagens kjas og mas gjør at viktige gjøremål fort blir utsatt, og plutselig glemt, før det er på høy tid å utføre dem. Å skifte fra sommerdekk til vinterdekk er en aktivitet som typisk faller litt bort når det er mye annet som skal gjøres. Noen tenker kanskje at de kan vente med byttet til snøen har lagt seg og veiene har blitt glatte. Men når bør du egentlig bytte til vinterhjul?

Hold øye med gradestokken

En generell regel for skifte av dekk er at dersom temperaturen synker under 7 °C etter sommeren, er det på tide å skifte til vinterhjul. Husk bare at Norge har et svært skiftende værmønster. Det bør ha vært kjølig i luften en god stund, og langtidsværvarsel bør vise stabile temperaturer før du skifter fra sommer- til vinterdekk.
 
Det er også mulig å bruke denne huskeregelen i revers – etter vintersesongen, når været stabilt begynner å vise temperaturer på over 7°C, kan du vurdere å bytte fra vinter- til sommerdekk. Selv med disse huskereglene er det likevel utfordrende å vite nøyaktig når du bør utføre dekkskiftet. 
 

Ditt vurderingsansvar

Det er bilens fører som må vurdere kjøreforholdene og hvorvidt et dekkskifte er på plass. Selv om det ikke er lovpålagt med vinterdekk, skal du kunne kjøre forsvarlig på veien. Kjøretøyet skal alltid ha tilstrekkelig med veigrep, og om vinteren oppnås dette som regel best ved hjelp av vinterdekk. I visse tilfeller må også kjetting ligge i bilen, dersom du skal begi deg ut på svært krevende veier.
 
Piggdekk kan brukes mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke dekkene litt lenger, her gjelder perioden 15. oktober til 30. april. Likevel er det viktig alltid å vurdere forholdene selv. Kravet om tilstrekkelig veigrep skal alltid veie tyngre enn de ulike fristene, og dersom kjøreforholdene krever piggdekk eller kjetting, skal du selvfølgelig benytte deg av dette.

Skift dekk hos spesialister

Mange velger i dag å bytte dekk selv, og dersom du har stålkontroll og god erfaring med dette, er det ikke noe i veien for det. Likevel finnes det mange grunner til at du bør vurdere å la profesjonelle bytte dekkene dine.
 
Har du vond rygg eller dårlige knær råder vi deg til å få hjelp med hjulskiftet. Det er tungt arbeid, og kan gå hardt utover ledd og muskler. Dersom du er travel i hverdagen kan det også hende du rett og slett ikke har tid til å skifte dekk selv. Da er det mye mer effektivt for deg at noen andre, med god erfaring, tar seg av arbeidet.
 
En dekkforhandler kan vurdere din bil, dine vanligste kjøreforhold, og gjennom denne informasjonen komme med gode råd og tips, som fører til at du får hjul tilpasset din individuelle situasjon. Det finnes mange vinterhjul å velge i, og det er ikke alltid lett å velge riktig modell.


 
Om vinteren kan gode hjul skille mellom en fin kjøretur og en stor ulykke. Det er uhyre viktig at vinterdekkene dine er riktig montert. Boltene må også være skrudd godt på, og etterstrammes. Dette er viktig da de første kilometerne etter dekkskiftet er de mest risikable når det kommer til løse bolter. Husk at dersom boltene er for løse, kan dekket falle av mens du kjører. På glatte veier kan dette fort gå galt. Det er likevel også viktig at boltene eller mutterne ikke sitter for stramt, da det kan føre til at de knekker eller løsner, og samme ulykke kan oppstå. Spesialister kan sikre at boltene sitter nøyaktig som de skal, slik at du får en trygg kjøretur hvor som helst.
 
Når felgen skal skrus på må den også bli satt på riktig. Er den litt skeiv, kan boltene igjen løsne. Dette kan også en spesialist sørge for at er gjort rett. Dersom du likevel velger å skifte dekk selv, må du alltid være oppmerksom på unormal lyd fra hjulene mens du kjører. Kjenn også etter om bilen rister mer enn den pleier, eller om den responderer dårlig når du svinger. Dette kan være tegn på at hjulene ikke er montert riktig, og da er det viktig at du stopper før en ulykke skjer. Oppstår det problemer bør du få bilen til en Super Dekk Service forhandler, slik at arbeidet kan bli sjekket og rettet opp i.    
 

Ikke vent for lenge

Det kan absolutt lønne seg å bestille dekkskifting tidlig. Jo nærmere vi kommer vinteren, desto vanskeligere blir ofte føret – og køene for å få skiftet dekk blir lange som et vondt år. Dårlig vær gjør at flere tar bilen i bruk, og det vil derfor være mange som ønsker hjelp med bytting av dekk.
 
Sørg for en trygg vei for deg og andre bilister – ikke vent for lenge med å skifte til vinterdekk.