Søk dekkstørrelse

/
R

 

Slik kommer du deg løs når du har kjørt deg fast

Snøen daler, motoren ryker og hjulene spinner. Du har kjørt deg bom fast. Hva gjør du nå?


De fleste har opplevd å kjøre seg fast på vinterføret. Det går som regel greit, men noen ganger vil bare ikke bilen samarbeide. Sitter du helt fast kan du alltids ringe etter hjelp, men avhengig av hvor du står, kan dette ta relativt lang tid. Med riktig hjelpemidler kan du komme langt helt på egenhånd.

Forslag til nyttige hjelpemidler på vinterføret.

  • Spade
  • Refleksvest
  • Pose med sand
  • Dekklister på sprayboks
  • Snøsokker
  • Kjetting
  • Hodelykt
  • Hansker


Frigjør hjulene dine

Står du fast midt i en snøfonn eller på masse løs snø? Det tar ikke lang tid før en tung bil har gravd seg ned i snømassene, og jo mer du gasser for å komme deg fri, desto lenger ned synker dekkene. Her er det bare å finne frem spaden, og grave på begge sider av hjulet.

Sørg gjerne for å gjøre det så flatt som mulig rundt hjulene, og rett dem opp så godt du kan. Står hjulene på tvers er det tyngre å komme seg løs. Vær også forsiktig med gassen, da det er viktig å veksle mellom gass og kløtsj godt. Er du for ivrig med gassen blir du raskt begravet igjen. Husk også at dersom du står fast ved en mørk vei så bør du ha på deg refleksvest mens du jobber. Kommer det en bil i stor fart mot deg er det viktig at du er godt synlig. 


Gyng bilen fri

Denne metoden får mange ut av knipa. Her gjelder det å gi gass og slippe igjen for å få en gyngende bevegelse på bilen. Det kan lønne seg å også forsøke revers hvis det er mulig. Bevegelsen skal gi bilen moment, slik at den sakte men sikkert kommer seg fri.

Er dere flere i bilen bør de andre gå ut og hjelpe til med å dytte, både foran og bak. Det er også viktig at dere faktisk får bilen i god bevegelse, hvis ikke risikerer du at hjulene bare spinner seg mer og mer ned i underlaget.


Skap bedre grep

Det er svært vanskelig å få godt veigrep på is eller hardpakket snø. Problemet kan løses dersom du får til å lirke noe under hjulene som gir bedre grep. Noe av det beste å bruke her er sand eller grus, så dersom du har pakket med deg en pose i bilen, kan dette være din redning i nøden. Husk å strø både foran og bak hjulene.

Kjetting er også et utrolig effektivt verktøy du kan bruke dersom du står fast. Skaffer du deg kjetting, vil du nesten uten tvil kunne komme deg løs fra eventuelle klebrige situasjoner, men du må trene mye for å sette den riktig på. Les bruksanvisning nøye – her er det også oppgitt hvor fort du kan kjøre med kjetting på, slik at du ikke risikerer å skade bilen. Pass også godt på at du kjøper kjetting i rett størrelse til dine hjul og bil. Når du skal feste kjetting på hjulene er det lurt med et par gode hansker, slik at hendene dine ikke verker av kulde. I vintermørket kan det også lønne seg med en god hodelykt liggende i bilen til nettopp slike tilfeller. 

Som et alternativ til sand eller grus kan du prøve dekklister på sprayboks, også kjent som kjetting på boks. Du sprayer løsningen rett på dekkene for bedre feste og veigrep. Har du liten plass i bagasjen er dette en super liten sak å pakke med, da den veier lite og tar minimalt med plass.

Har du ingenting for hånd kan du enten rive med deg litt granbar dersom du er i nærhetet av noen trær og bruke dette. Står du fast et sted uten mye skog kan faktisk gulvmattene i bilen redde deg ut av knipa. Det gjelder å være kreativ, det meste kan faktisk brukes for å gi hjulene litt bedre grep. Pass bare på å ikke gi for mye gass for fort, da kan nemlig hjelpemidlene dine fly av gårde.   

Snøsokker kan fungere som en annen mulighet enn kjetting. De tar opp mindre plass og er ofte lettere å feste på dekkene. De skal fungere på samme måte som å legge tepper eller matter under dekkene dersom du har kjørt deg fast, men her kler du heller selve dekkene enn å legge noe under dem. 


Bedre føre var

Det er alltid kjedelig å havne i en vanskelig situasjon med bilen, og å kjøre seg fast er desidert en av de kjipeste opplevelsene om vinteren. Heldigvis finnes det visse tiltak du kan ta før du legger ut på tur, som kanskje kan hjelpe deg litt på vei.

Vask dekkene dine minst to til tre ganger i løpet av vintersesongen. Dette kan hjelpe til med å holde deg komfortabelt på veien, og hindre at du setter deg fast. Det er nemlig sik at salt og asfaltpartikler kan sette seg på dekkene og gjøre dem glatte. Dette går fort utover gripeevnen til dekkene, så dersom du er god på å vedlikeholde dem, kan trasige situasjoner unngås.

Legg også gjerne inn et besøk hos din lokale Super Dekk Service forhandler, slik at du kan få hjelp til å velge riktige vinterdekk til din bil og din kjøresituasjon. Med riktige dekk vil du komme deg trygt i mål, selv på tøffe vinterveier.