Søk dekkstørrelse

/
R

 

Alt du må vite når du skal skifte til vinterdekk

Vinteren kan komme brått på, og hvert år er det mange bilførere som er uforberedt på værskiftet. Ikke sjelden ved første snøfall kan vi lese i nyhetene om kaos på veiene med kollisjoner, utforkjøringer og biler som har kjørt seg bom fast og sperrer for trafikken.Vinteren kan komme brått på, og hvert år er det mange bilførere som er uforberedt på værskiftet. Ikke sjelden ved første snøfall kan vi lese i nyhetene om kaos på veiene med kollisjoner, utforkjøringer og biler som har kjørt seg bom fast og sperrer for trafikken. 

Skift til vinterdekk i god tid

Å kjøre med sommerdekk på vinteren er direkte farlig, fordi det gir vesentlig lengre bremselengde og fare for utforkjøring. Sommerdekk og vinterdekk har nemlig helt forskjellige egenskaper. Selv splitter nye sommerdekk egner seg dårlig på vinterføre, uansett mønsterdybde. For det er ikke bare dybden på mønsteret som er av betydning; på vinterdekk er mønsteret laget for å få godt grep på snø og is. Vinterdekk har også en helt annen gummiblanding enn sommerdekk, som gjør at de holder seg myke og fleksible uansett underlag og kuldegrader.
 

Så når skal du bytte til vinterdekk?

En huskeregel er at når temperaturen synker til under sju grader bør du skifte, fordi da gir vinterdekk bedre veigrep og kortere bremselengde enn sommerdekk.
 
Det er også verdt å merke seg at mønsterdybde i seg selv ikke er en garanti for at dekkene er gode. For aldringsprosessen gjør dekk harde, med dårligere veigrep og lengre bremselengde som resultat. Derfor vil vinterdekk som er brukt noen sesonger og er utsatt for sol, vaskemidler, salt og varierende temperaturer, gi deg redusert trafikksikkerhet selv om du har kjørt lite og mønsterdybden er god. En tommelfingerregel er at et dekk som er kjørt i tre til fire sesonger har såpass reduserte egenskaper at de bør byttes.

Disse reglene for vinterdekk må du kunne

Verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt i Norge, men forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller lignende».
 
Men det er noen datoer å forholde seg til; kravene til mønsterdybden på dekkene er ulike på sommer og vinterstid. Fra 1.november til og med første søndag etter 2.påskedag, er kravet å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde på dekkene. For våre nordlige fylker Nordland, Troms og Finnmark der vinteren gjerne kommer tidligere og varer lengre, gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april. NAF anbefaler likevel minimum 4 millimeter for å sikre godt nok veigrep. Kjører du med tilhenger, er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på bilen.
 
Piggdekk kan kun brukes i samme periodene som det kreves 3 millimeter mønsterdybde, og da skal alle hjulene isåfall ha piggdekk. Men dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene.

Skifte til piggdekk eller piggfri vinterdekk?

Det er ikke alltid like lett å velge rett vinterdekk. Friksjonsdekk, også kjent som piggfrie dekk, har sine fordeler, mens piggdekk har sine. Et vurderingsgrunnlag er underlaget du kommer til å kjøre mest på. Skal du begi deg ut på veier med is eller hardpakket snø gir nye og gode piggdekk bedre grep og ytelse, og ikke minst kortere bremselengde enn piggfrie dekk.
 
Dersom det er slaps og løs snø som dominerer føret, vil piggfrie dekk være bedre egnet. Forskjellen i prestasjonen mellom de to på slikt føre er minimal, men piggfrie dekk støyer mindre og har mindre rullemotstand. Dette gjør dem mer behagelige og kjøre. Så bor du på Vestlandet, som Bergen, Stavanger eller andre steder der det stort sett er mye mildvær og snøfattig, kan det lønne seg å velge piggfritt.
 
Noen mener at piggdekk skraper opp is og hardpakket snø, som fører til at veien blir sikrere for andre bilister fordi den gjør det mindre glatt å kjøre på. Dessverre betyr det at dekkene gjør det samme med asfalt. Skal du derfor kjøre mye i byer på asfalt kan en bil med piggdekk skape mer svevestøv enn dekk uten. Derfor er det innført piggdekkavgift i byene Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Kjører du uten gyldig piggdekkoblat risikerer du å bli bøtelagt.
 
Husk at piggene som gir de gode is-egenskapene piggdekkene er kjent for, ikke holder evig. Gummien til piggdekk er hardere enn hos piggfrie vinterdekk, som igjen griper dårligere på isen. Hvis piggene er slitt vil det derfor påvirke vinteregenskapene til dekket mer enn slitasje på piggfrie dekk. Om du har en fossilbil eller elbil har innvirkning på slitasjen av piggene. En elbil har stort dreiemoment som gjør at man fortere kan spinne på asfalt belagt med en tynn film med is, og da forsvinner piggene raskt, eller de kan få en unormalt høy slitasje.
 
Det finnes med andre ord ingen fasit på om du skal velge pigger eller ikke. Ta kontakt med en av våre fagpersoner hos din Super Dekk Service-forhandler så finner vi sammen et trygt valg.

Vi hjelper deg med dekkskiftet

Siden mange utsetter å skifte til vinterdekk til siste liten, blir det gjerne lange køer når været slår om og dekkbytte blir nødvendig. Det er derfor lurt å bestille dekkskifte hos din lokale Super Dekk Service-forhandler i god tid hvis du ikke skal gjøre det selv.  Hvis du bestiller et dekkskifte hos oss, foretar vi en grundig vurdering av dekkene dine. Vi måler mønsterdybde, undersøker dekkene for slitasje og skader, og sjekker samtidig bilens TPMS-system som varsler om trykkfall i dekkene.
 
Flere og flere velger også å oppbevare dekkene sine på dekkhotell, så er de sikre på at dekkene oppbevares under optimale forhold. Med dekkhotell hos Super Dekk Service er det vi som oppbevarer, sjekker og skifter dekkene dine. Du slipper strevet med å bære tunge dekk ut og inn av boden, garasjen eller kjelleren. Det eneste du behøver å gjøre er å levere dekkene dine til oss – én gang. Når tiden er inne, får du en påminnelse om dekkskift. Du kan selvsagt komme oss i forkjøpet og bestille en time som passer for deg. Kontakt eller besøk din nærmeste Super Dekk Service-forhandler i dag for en avtale om dekkhotell.

Vi har dekk for ditt behov

Skulle du trenge nye vinterdekk, har vi et stort utvalg av kvalitetsdekk både med og uten pigger, og kan anbefale et dekksett som passer både kjøremønsteret ditt og lommeboken din. Vi har premium dekk av ypperste klasse, men også billigere dekk som fungerer utmerket.
 
Det kan virke vanskelig å orientere seg i dekkjungelen. Prisen på dekkene vil også avhenge av dekkdimensjonen, om du skal ha dekk til elbil, og om du vil ha piggdekk eller ikke. Dessuten ønsker du kanskje hjelp til hjulvask, avbalansering av dekkene eller sjekk av dekktrykket? Spør din lokale Super Dekk Service-forhandler så gir vi deg et godt tilbud. Våre fagfolk kan svare på alle spørsmål du måtte ha om dekk og dekkskifte. Vi kan dekk, og våre lokale forhandlere kjenner kjøreforholdene der du bor. Sammen sørger vi for at du finner dekk tilpasset nettopp dine behov, så du kjører trygt på vinterveien.